Carmen-Elena Rotaru: een leven in de muziek!

Carmen-Elena Rotaru werd als talentvol pianiste opgeleid aan de vermaarde Roemeense school en heeft altijd 200 % geleefd voor haar passie die de muziek is. Zij begon op zesjarige leeftijd en heeft sindsdien nooit opgehouden met spelen. Haar vertolkingen, vol gratie en emotie, worden zowel door beslagen critici als door gewone muziekliefhebbers eenparig geprezen.

Boekarest, de beginjaren van een virtuoze

Carmen-Elena Rotaru heeft les gevolgd aan de beste muziekscholen van Roemenië, onder meer het Muzieklyceum Georges Enesco in Boekarest. Ze was een van de slechts twee leerlingen die elk jaar worden uitverkoren om naar het Conservatorium van Boekarest te gaan. Tijdens haar studies aan het Conservatorium behaalde ze tegelijk een licentie musicologie en compositie aan de Universiteit van Boekarest.

Tussen Parijs en Rennes

Na haar studies aan het conservatorium en de universiteit verliet Carmen-Elena Rotaru haar vaderland om naar Frankrijk te gaan. Ze ging aan de slag bij het conservatorium van Boulogne-Billancourt en dat van Parijs. Ze werkte er met grote namen uit de muziek zoals Hortense Cartier-Bresson en René-François Duchable. Daarnaast gaf ze pianoles aan het CNR in Rennes. Ze was ook als begeleidster verbonden aan de Opera van Rennes. Samen met de fluitist Denis-Pierre Gustin organiseerde ze middagconcerten, de eerste opvoeringen van kamermuziek ooit in de Bretonse hoofdstad.

België, een nieuw keerpunt

In 1998 ging Carmen-Elena Rotaru naar België en het conservatorium van Brussel waar ze onder meer werkte met Jean-Claude Vanden Eynden. Ze nam ook actief deel aan het Belgische muziekleven door onder andere werken voor piano te interpreteren van Jacques Leduc, Michel Lysight en Marcel Poot. In het kader hiervan bracht ze meerdere cd’s uit. Carmen werkte bovendien aan het conservatorium van Brussel en aan het IMEP in Namen als begeleidster. Ze zetelde herhaaldelijk als jurylid bij muziekwedstrijden en speelde als begeleidster op de Koningin Elisabethwedstrijd.

Concerten, wedstrijden en onderscheidingen

Carmen-Elena Rotaru was nauwelijks tien jaar toen ze haar eerste concert gaf. Gedurende haar hele studietijd nam ze deel aan talrijke wedstrijden. Toen ze 15 was, won ze de tweede prijs op het muziekfestival van Stressa. Na de val van het regime van Ceausescu behaalde ze andere onderscheidingen en prijzen op belangrijke nationale en internationale wedstrijden, zoals de wedstrijd “Jeunes talents de l’Ouest” in Frankrijk, maar ook in Groot-Brittannië, Spanje en Griekenland. Ze treedt regelmatig op in zalen en op evenementen met naam, zoals Les Nuits de Beloeil.